fbpx

Wil je met minder angst of twijfel en vanuit verbinding samenwerken met je paard? 

Ik ondersteun je om het trainen leuk te maken voor jullie samen en de signalen van je paard beter te begrijpen.

Wil je met minder angst of twijfel en vanuit verbinding samenwerken met je paard? 

Ik ondersteun je om het trainen leuk te maken voor jullie samen en de signalen van je paard beter te begrijpen.

Met meer speelsheid samen met je paard aan de slag

Jij en jouw paard zijn niet voor niks bij elkaar! Toch kan het soms lastig zijn om samen te werken of dingen te doen. Wellicht loopt je paard tegen bepaalde angsten of stress aan door een ingrijpende gebeurtenis, of zit jij op dit moment niet lekker in je vel.

Moet je de training nou op manier A of toch beter op manier B vormgeven? Je krijgt van iedereen tips, en verliest daarbij de connectie met je eigen gevoel. 

Ik ondersteun je om de verbinding weer terug te vinden en om je paard beter te begrijpen. Zo kunnen jullie vanuit harmonie samen aan de slag, waarbij plezier en zachtheid naar jezelf centraal staat. 

Hallo mooi mens!

Ik ben Katja. Toen ik 7 was, kreeg ik mijn eerste paardrijles voor mijn verjaardag cadeau. Ik was dolgelukkig!

Op mijn 9e kreeg ik mijn eerste eigen pony. Clever is 16 jaar geleden geboren op de manege. Ondertussen is ook Gladur al sinds de start van mijn bedrijf bij de dierenfamilie. De manege is letterlijk mijn tweede huis. Als ik niet thuis ben, dan ben ik altijd op de manege te vinden. 

Bij de paarden heb ik me altijd veilig gevoeld. Bij hen hoefde ik niet te praten, kon ik mezelf zijn. Mijn ouders hadden een eigen autogarage en waren veel aan het werk. Ik trok me graag terug bij de paarden. Tijdens ingrijpende gebeurtenissen kon ik altijd bij hen terecht. 

Toen mijn vader overleed, viel Clever zo’n 50 kilo af, zonder andere wijziging van voer of training. Ik kwam erachter dat mijn paarden me helpen met dragen, zoals ze dat bij kuddegenootjes ook doen.

Nog dagelijks leer ik bij over wat mijn paarden me vertellen.
Over de signalen die ze geven, hoe subtiel ook.
Over hoe ze in het leven staan.
Over wat ze nodig hebben en fijn vinden.
Over wat wij, als mens, van paarden kunnen leren en dat in kunnen zetten in ons eigen leven. 

Ondertussen ben ik zelf ook alweer 6 jaar ondernemer en mag ik andere mensen begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling, samen met mijn paarden. 

Ook jij als paardeneigenaar (verzorger) zal vast herkennen dat je paard je iets wil vertellen of iets wil spiegelen, al is dat wellicht soms lastig om te interpreteren. Ik begeleid jou graag om in harmonie te komen met je (verzorg)paard en op een speelse en fijne manier samen te werken. 

Liefs,

Katja

Als je je herkent in het volgende, ben je bij mij op de goede plek!

De relatie met je paard is soms lastig. Stiekem probeer je het probleem soms te ontwijken door andere activiteiten te doen of door gewoon minder met je paard te doen. 

Je vraagt je af of je paard het werken samen wel leuk vindt. Dit is wel belangrijk voor je. 

Je weet dat je paard je iets vertelt, maar je begrijpt zijn of haar signalen niet altijd.

Je ervaart soms stress bij je paard. Jouw paard ervaart ook stress. Je snapt wel dat je er zelf wat mee moet, maar wat dan?

Je staat niet achter harde trainingsmethodes. Je zoekt iets wat je vanuit je gevoel kan doen. Je wil op een diepere laag communiceren met je paard. 

Je bent gevoelig en je hoofd is soms vol. Je voelt je soms schuldig omdat je het gevoel hebt dat je je paard niet genoeg kunt geven.

Wellicht heb je nog geen eigen (verzorg)paard, maar wil je je wel verdiepen en meer kennis opdoen over het werken met paarden zodat je dat kunt inzetten tijdens manegelessen, of in de toekomst voor een eventueel eigen paard. 

Als jullie echt verbonden zijn, dan lijkt het alsof de rest van de wereld even niet bestaat. Dit gevoel wil je vaker voelen! 

Pps. Ben jij die ene ouder van een kind met een liefde voor paarden? En denk je regelmatig iets als “jeetje, mijn kind met van die grote beesten!?”. Met dit traject geef ik je kind graag handvaten over hoe je op een veilige manier voor jezelf en dus ook je paard kan samenwerken. Een basis voor het leven!

Als het over je paard gaat, gaat het ook altijd over jou. 

Je (verzorg)paard heeft een eigen karakter en is een eigen individu. Voordat hij bij jou kwam, heeft hij wellicht ook ingrijpende dingen meegemaakt. Als we kijken naar de samenwerking tussen jou en je paard, vind ik het belangrijk om naar jullie beide te kijken. We kijken naar jouw paard, en naar wat hij nodig heeft in de training. Wellicht heeft hij bepaalde stress, of angsten? Wat is de oorzaak daarvan, en hoe kunnen we daaraan werken? Tegelijk kijken we ook naar jou: wat spiegelt jouw paard van jou? Waar voel jij zelf stress in de samenwerking? Hoe kun je meer duidelijkheid bieden? Wat voor paard heb je eigenlijk gekozen, en waarom is hij of zij bij jou terecht gekomen?

Hoe beter jij in je vel zit, hoe rustiger je paard zal zijn. Je paard is gevoelig voor alles wat jij ervaart. Paarden voelen voorbij wat zichtbaar is aan de buitenkant. Ze kijken door je “bullshit” heen. 

Tijd dus om, in de training met je paard, naar jezelf te kijken. In dit traject zetten we in wat nodig is om meer te leren over jezelf en over je paard, en om vanuit harmonie te trainen en samen te werken. Met als basis: rust én plezier! 

Waar we samen mee aan de slag gaan:

Tot rust komen bij je paard

Jouw paard weet precies hoe jij je voelt en reageert daarop. Hoe kun je jezelf rustig maken? Met mindfulness, ademhaling en hartcoherentie werken we aan een rustige en stevige basis waar je paard op kan bouwen. 

Grondwerk: je paard fysiek trainen vanaf de grond

Met verschillende grondwerkoefeningen (leiden/stoppen, drukpunten, cirkel training, helpen met obstakels, werken in vrijheid) leer je om je paard fysiek en mentaal te trainen vanaf de grond.

Respect & vertrouwen

Welke regels spreek je af met je paard rondom de thema’s respect en vertrouwen? En hoe kun je dit trainen op een zachte manier? 

Communiceren met dieren

Hoe kun je communiceren met je paard? Wat straal je uit met je lichaamstaal? En wat vertelt jouw paard je?

Stresssysteem van paarden & mensen

Een stukje theorie: hoe werkt het stresssysteem van jou en je paard? En welke concrete stappen kun je zetten in de praktijk om te zorgen voor meer rust?

Welk type paard heb je?

Niet alle paarden hebben hetzelfde nodig. We analyseren jouw paard en kijken wat jouw paard in de basis nodig heeft (en in hoeverre dit aansluit bij jouw eigen behoeften).

Massagetechnieken & healing

Je leert hoe je zachte (massage)technieken kunt toepassen bij je paard. Waardoor je je paard kunt helpen om te ontspannen. Op die manier kun je iets teruggeven aan je paard.

 

Wat spiegelt jouw paard?

Soms neemt een paard dingen van jou over, of spiegelt het bepaalde thema’s met zijn of haar gedrag. 

Ingrijpende gebeurtenis gehad met een paard?

Wellicht heeft een eerder ongeluk je angst bezorgd. Je weet wel dat dit paard of deze situatie niet hetzelfde is, maar toch blijf je getriggerd… Als je dit herkent, dan kunnen we hier optioneel ook aan werken door bijvoorbeeld EMDR of andere technieken in te zetten om de spanning rondom dit thema te verminderen. 

Als je met jezelf aan de slag gaat met de hulp van de paarden, bereik je het volgende:

Een sterke basis in het werken met je paard

We hebben vanuit de basis gewerkt en die zit er nu goed in. Je weet welke grondwerkoefeningen je kunt inzetten en wanneer je die het beste kunt doen.

De juiste kennis om jezelf en je paard echt te begrijpen

Je hebt kennis over je eigen stressysteem en het stressysteem van je paard. Deze kennnis maakt dat je je paard beter begrijpt als hij op iets reageert. Je herkent ook je eigen signalen beter, waardoor je je grenzen beter aanvoelt. 

Meer plezier

Je ervaart het werken met je paard als lichter en leuker! De connectie is sterker geworden en er is meer vertrouwen in elkaar.

Een plan voor jou & je paard

Je hebt concrete oefeningen om mee te werken met jouw paard. Ook weet je wat je valkuilen zijn en wat je kunt doen als je zelf stress ervaart. Er is een concreet plan afgestemd op jou en je paard en dat geeft rust! 

Het groeiproces van anderen

Ik vond de les van Katja super fijn en leuk! Ik heb mijn pony Enjoy al langer, en zag door de les erg goed in hoe belangrijk de basis is en dat ik die eigenlijk al die jaren al over sla. Katja geeft op een fijne, duidelijke en vriendelijke manier les, zowel richting mij als richting Enjoy. Eerst vroeg ze wat mijn intentie was, en daarna zijn we gericht daarop gaan oefenen. Er waren ook veel momenten dat ik dacht ‘oh ja’. Juist dat stapje terug naar de basis is wat ik nodig had. We begonnen de les met mijn eigen houding, uitademing en wat ik doe bij het paard. Dit was nog een uitdaging, maar we hebben nu weer fijne nieuwe handvatten om mee te gaan oefenen en zo op weg te gaan naar rust en plezier, wat mijn intentie en doel is.
 

Katja is rustig, duidelijk en eerlijk. Ze denkt mee, kijkt goed naar wat je zelf doet, en hoe het paard hierop reageert, en stemt hier vervolgens op af. Ze gebruikt humor en voorbeelden tijdens de uitleg en de les, waardoor het wat makkelijker wordt om alles te begrijpen en het ook met zachte ogen te kunnen bekijken. 

Ik heb in deze les geleerd dat de basis het allerbelangrijkste is, ik dingen met zachtere ogen mag bekijken en dat ik nog mag gaan oefenen met minder ‘regelen’, zodat ze ook zonder dat ik constant bezig ben in balans kan gaan lopen.

Anne

Hoi Katja,

Hier even een update over Floor! Ze oefent elke week nog steeds keihard en soms moet ze nog steeds een drempeltje over, maar die is oke…… net zoals vandaag.

Zwemmen met de pony van het ongeluk! Mam je gaat wel mee het water in. Floor ik loop met je mee tot aan het water en dan kijken we hoe het voelt en dan durf je het misschien alleen.

Eenmaal daar…..loopt ze naar het water pony gaat erin en vervolgens ging ze zelfs zo ver dat ze nat was tot boven haar middel echt helemaal zelf samen met singel gezwommen….

Mam dit is leuk ik ga nog eens…….nou zo hebben we de les omgekregen…

Zooo dankbaar en trots op haar dat ze dit heeft bereikt met hulp van jou en Gladur…..

Liefs van een hele trotse mama

Een paar jaar geleden ben ik bij Katja terecht gekomen omdat ik met mezelf in de knoei zat en dit tot uiting kwam bij mijn paard Racoon. Samen zijn we erachter gekomen dat ik veel te perfectionistisch was en de lat voor mezelf veel te hoog lag. Dit leidde er voor mij toe dat mijn hele plezier uit het rijden en het hebben van een eigen paard wegging. Er was namelijk altijd wel iets wat niet goed ging en dat was dan het enige wat ik nog kon zien. Katja heeft mij geleerd om het prestatiegerichte los te laten en meer te gaan “spelen”. Dit ben ik bij haar gaan oefenen door middel van grondwerk met zowel Gladur als Clever, dit ben ik toen gaan overnemen naar Racoon en ik merkte dat ik daardoor zelf langzaam mijn plezier terugkreeg. Verder zijn we er ook achter gekomen dat een gedeelte van hoe ik was komt van mijn basisschool tijd die helaas niet zo heel leuk was voor mij, hierbij zijn we aan de slag gegaan met Gladur en met EMDR hebben we de “pijn” voor mij een heel stuk kunnen verzachten. Door al deze sessies heb ik na heel wat jaren twijfel toch de juiste keuzes kunnen maken en kon ik uiteindelijk stoppen met de sessies.

Begin dit jaar heb ik Katja terug benadert omdat er voor mij heel veel verandert was in korte tijd en ik er toch heel erg mee zat. Katja reageerde vrijwel direct en ik kon direct terecht bij haar wat superfijn was! Wederom zijn we toen weer begonnen met EMDR sessies en Katja en Gladur waren er altijd bij om mij te steunen! Ik ben heel erg dankbaar voor de hulp en steun die zij mij (natuurlijk ook Clever, Gladur en Blitz) gegeven heeft! Zonder dit weet ik niet of ik tot besef was gekomen en uiteindelijk die moeilijke keuze had gemaakt.

M. 17 jr

Horsemanship is the art of mastering our own movements, thoughts, emotions and behavior. Not the horses…

Theorie over paardengedrag

Training op

de grond

Persoonlijke ontwikkeling

WAAROM VOORKEUR VOOR EEN TRAJECT?

Clever haar wens… 

“Clever haar wens is om klanten terug te laten keren, zodat er iedere keer een stapje verder gegaan kan worden. Ze wil het geen ‘trucje’ of show laten worden die jullie samen opvoeren. Met elke klant wil ze een andere, unieke en passende kant uit kunnen. En dat werkt als ze meerdere lessen nemen, niet bij les 1 al afhaken. Clever vraagt hierin ook de welbekende ‘commitment’ van klanten die bij jou en haar dit soort lessen of sessies komen doen in de toekomst. Liefst ziet ze bij wijze van spreken een proefles, gevolgd door het kopen van een 10 lessen kaart of traject. Zo hebben jullie beide de zekerheid de diepte in te gaan en het voor Clever ook interessant te houden. Clever vindt die commitment ook belangrijk, omdat ze op deze manier mensen leert kennen en ze een binding met haar krijgen, haar steeds beter leren kennen en ze weet dat vertrouwen krijgen in Clever soms best uitdagend kan zijn. Daarbij heeft ze het gevoel dat er regelmatig bij les 3 of 4 door een zure appel heen moeten worden gegaan. En daar wordt afgehaakt, maar met het concept van die 10 lessen kaart zullen mensen blijven pushen en proberen; waarna het ze meer op gaat leveren en het resultaat groter is dan stoppen wanneer het op eerste oog lijkt te stagneren.”

— INFORMATIE UIT EEN LUISTERPAARD AFSTEMMING VOOR CLEVER 

 

Ben je klaar om met Clever aan de slag te gaan? 🥰😄

 

Praktische informatie

Alle lessen vinden plaats bij:

Paardensportcentrum Laar
Koenderstraat 1B
6003 PR Weert

Een les duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Lessen vinden plaats om de circa drie weken, zodat er voldoende ruimte tussen zit om het thuis met je eigen paard te oefenen. De sessies vinden meestal buiten plaats. Belangrijk is dat je passende kleding draagt en dichte schoenen in verband met de veiligheid.

We werken met een traject op maat. Meestal duurt een traject gemiddeld 5 tot 10 sessies, verdeeld over ongeveer 6 maanden. Deze periode is naar mijn ervaring (en volgens Clever, zie hierboven) nodig om echt de diepte in te gaan. Zo kun je iedere keer een stapje verder gaan en meer leren over jezelf en je paard. 

De periode stemmen we samen af. Het traject is altijd op maat en wordt intuïtief ingericht. Je betaalt per les via een factuur. 

We werken naast het paard, of soms op het paard. Dit traject focust zich op werken op de grond, en niet op paardrijden.

Dit is ook zeer geschikt voor kids en tieners! Dit traject kan aanvullend zijn aan de manegelessen, of als voorbereiding op een eigen paard of pony. In dit traject staat de verbinding opbouwen met het paard centraal.

Inschrijven voor Horsemanship traject voor jou en je paard

Na je inschrijving neem ik meteen contact op om kennis te maken en een datum in te plannen voor de eerste sessie.

Bekijk hier de Algemene voorwaarden.

 

<<< Ik heb liever eerst even persoonlijk contact >>>

Algemene voorwaarden

Vragen over het horsemanship traject

Ik wil graag eerst kennismaken, kan dat?

We hebben altijd van te voren even telefonisch contact. Het beste is om meteen een eerste les te komen ervaren. We werken met een traject van 10 lessen. Mocht je na de eerste les toch het gevoel hebben dat het niet passend is, kun je het traject kosteloos annuleren en betaal je alleen de eerste sessie. 

Hoe is de locatie te bereiken?
Je bent welkom met de auto. Parkeren kan voor de deur. Ook met het openbaar vervoer kun je de locatie bereiken. Kijk op https://www.9292.nl/.
Werken we ook met mijn eigen paard?

Nee, in principe niet. Ik doe dit bewust. Je leert het op een paard die het kent, zodat je zelf eerst het gevoel kunt krijgen. Omdat het mijn paarden zijn, komt ook echt je eigen stukje naar boven, wat jouw eigen paard waarschijnlijk toch spiegelt.
We hoeven dus niet te werken aan het gedrag van het paard.

Daarna kun je het toepassen op je eigen paard. In overleg kan ik wel langs komen als je al verder bent in het traject. 

Ik heb ook al een instructeur, kan dit samen?

Ja hoor, dat kan zeker! Je kunt mijn traject zien als een aanvulling. Je krijgt nieuwe kennis en verdieping voor jezelf en je paard.

Hoe werkt de betaling?

Je krijgt een factuur aan het einde van de maand. De lessen met de paarden worden niet vergoed door de verzekering. 

Als ik afmeld, moet ik dan betalen?

Als je jouw sessie geboekt heb, reserveer ik tijd en een plek op de manege voor je. Je kunt 48 uur van te voren kosteloos afzeggen. Als je binnen 48 uur afzegt, maar wel een nieuwe afspraak boekt, breng ik 50% van de sessie in rekening. Indien je geen nieuwe afspraak boekt, breng ik het gehele bedrag in rekening. Bij no show of als je korter dan 3 uur van te voren afmeld, dan breng ik het bedrag volledig in rekening (ook als je een nieuwe afspraak boekt). 

Ik heb geen eigen paard, past dit toch?

Ja hoor, geen probleem. Dit kan ook als je meer over paarden wil leren of als je een verzorgpaard hebt of op een manege rijdt. 

Ik heb een kind voor wie dit geschikt is, past dit ook?

Ja, ik krijg regelmatig jongeren met een eigen (verzorg)paard die ik goed kan begeleiden. Je zult merken dat de kennis die ze leren bij het paard ook toepasbaar is in situaties in hun dagelijks leven, bijvoorbeeld op school of bij vrienden.